Heb je ooit geprobeerd een huis te bouwen en werd je overweldigd door de hoeveelheid vergunningen die je nodig had? Het is een verwarrend proces waar veel mensen tegenaan lopen. Het goede nieuws is dat de wetgeving rondom bouwvergunningen is veranderd en het allemaal een stuk eenvoudiger heeft gemaakt. Voorheen was de bouwvergunning de enige vergunning die je nodig had om te bouwen. Maar in 2010 werd de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo) ingevoerd en de bouwvergunning werd vervangen door de omgevingsvergunning.
Dit betekent dat je nu geen aparte bouwvergunning meer hoeft aan te vragen. In plaats daarvan dien je één omgevingsvergunning aan te vragen voor alle activiteiten die nodig zijn voor je bouwproject. Dit maakt het hele proces veel eenvoudiger en minder verwarrend. Je hoeft niet langer heen en weer te rennen tussen verschillende instanties om verschillende vergunningen aan te vragen.
De omgevingsvergunning wordt afgegeven door de gemeente waarin het project plaatsvindt. Dit betekent dat je niet alleen te maken hebt met één vergunning, maar ook met één gemeente. Je hoeft niet langer met verschillende gemeenten te communiceren voor verschillende vergunningen. Dit maakt het ook voor gemeenten eenvoudiger om vergunningen af te geven en het hele proces sneller en efficiënter te maken.
Kortom, de invoering van de omgevingsvergunning heeft het proces van vergunningen aanvragen voor bouwprojecten een stuk eenvoudiger gemaakt. Je hebt nu nog maar één vergunning nodig voor alle activiteiten die nodig zijn voor je project. Dit scheelt niet alleen tijd en moeite, maar maakt het hele proces ook minder verwarrend.
De omgevingsvergunning is nu de enige vergunning die je nodig hebt voor verschillende activiteiten op het gebied van:
Of je nu een gebouw wil slopen, een huis wil bouwen, een uitbouw wil plaatsen, een boom wilt kappen of een milieuvergunning wilt aanvragen, alles kan worden samengevoegd in één omgevingsvergunning.
Het is bijvoorbeeld noodzakelijk om een omgevingsvergunning aan te vragen als je wilt starten met het bouwen van een huis. Of stel dat je al langtijdig aan een renovatie of verbouwing zat te denken. Ook dan kan het noodzakelijk zijn om een omgevingsvergunning aan te vragen. Verder heb je hem nodig als je van plan bent om reclame op je pand te plakken. Dan zijn er nu nog twee belangrijke dingen. Zowel bij het kappen van bomen als beschermde monumenten heb je een omgevingsvergunning nodig.
Je zult bijna altijd een omgevingsvergunning nodig hebben bij wat je ook gaat laten bouwen, maar in sommige gevallen zijn er uitzonderingen. Je kunt namelijk sinds 2014 met meer kansen vergunningsvrij uitbouwen vanwege een versoepeling in de wet. Dit kan veel tijd en geld schelen. Een paar voorbeelden waarbij er geen vergunning nodig is zijn: schuttingen of tuinhekken, zonnepanelen, speeltoestellen, vlaggenmasten, sommige verbouwingen binnenshuis, zonnewering of een klein bouwwerk in de achtertuin. Kijk vooraf goed of je überhaupt wel een vergunning nodig hebt. Het zou namelijk zonde zijn als je een aanvraag doet en het niet nodig blijkt te zijn. Andersom is het echter nog vervelender. Zorg dat je zeker weet dat je geen vergunning nodig hebt voordat je denkt vergunningsvrij te gaan bouwen.
Als je uiteindelijk weet wat je plannen zijn, ga je naar het omgevingsloket. Hier kan je je vergunning indienen. Houdt hier de vergunningscheck bij de hand. Hier staat namelijk informatie in die relevant kan zijn voor je aanvraag. Uiteindelijk kun je er nog voor kiezen om iemand te machtigen die jouw vergunning indient. Het is wel zo verstandig om dit door een tekenaar of architect te laten doen. Zorg dat dit in ieder geval gedaan wordt door iemand die er verstand van heeft.
Vul je gegevens in voor een vrijblijvend adviesgesprek met één van onze bouwkundig ingenieurs.
Plan via onderstaande knop een vrijblijvende belafspraak in of stuur ons een berichtje.