In deze blog:
In Nederland hebben we momenteel 61.768 rijksmonumenten; aardig wat dus! Maar wanneer mag het zichzelf onderscheiden van een normaal pand? Als eerste moet het pand van nationaal belang zijn. Vaak zit er dus een historische waarde aan verbonden. Denk hierbij aan gebouwen van voor of na de oorlog. Ook oude kenmerkende gebouwen die in een goede staat zijn kunnen beschouwd worden als monumentaal pand. Sommige rijksmonumenten zijn voorzien van een blauwwit schildje.
Bij het verbouwen van een rijksmonument moet voorzichtig te werk worden gegaan. Het pand valt namelijk onder beschermd ontroerend goed. Dit betekent dat iedereen die aanpassingen wil aanbrengen een bouwhistorisch onderzoek moet laten uitvoeren. Dit type onderzoek kan alleen worden uitgevoerd door een klein aantal gespecialiseerde mensen, zoals een bouwhistoricus of een bedrijf dat zich specialiseert in monumenten. Door dit onderzoek krijgt men een beter beeld van de monumentale waarde van het pand.
Tijdens zo’n onderzoek wordt gekeken naar de monumentale aspecten van het pand. Nadat deze zijn vastgesteld geeft de bouwhistoricus alle losse onderdelen een waarde. Op basis van deze gekozen waarden wordt er vervolgens bepaald in welke mate een pand monumentaal is. Met het bouwhistorisch onderzoek kan vervolgens worden bepaald wat er wel en niet gewijzigd mag worden aan het rijksmonument.
Er zijn altijd voor- en nadelen aan een nieuw project verbonden. Je zal daarom goed moeten afwegen of het verbouwen van een rijksmonument de moeite waard is.
Voordelen:
Nadelen:
Uiteraard kan de functie van het rijksmonument een beslissende rol spelen in het wel of niet uitvoeren van de gemaakte plannen. Het wordt daarom ook aangeraden om een check te laten uitvoeren voordat je begint aan een klus waarbij een monument betrokken is. Zo weet je vaak zeker wat de mogelijkheden en opties zijn en zal je minder snel voor onverwachte verassingen komen te staan.
Neem contact op met onze adviseurs voor meer informatie.
Plan via onderstaande knop een vrijblijvende belafspraak in of stuur ons een berichtje.