Een woning splitsen wordt steeds relevanter. Het is namelijk met de hoge woningnood één van de manieren om extra woningen te creëren. Hiermee draag je bij aan het verlagen van de druk op de woningmarkt. Daarnaast gaat het vaak samen met het renoveren en verduurzamen, wat extra kwalitatieve woningen op de markt brengt.
Maar wat houdt dat nu precies in, een woning splitsen? Kort gezegd komt het op het volgende neer: het splitsen van een zelfstandige woning naar 2 of meerdere zelfstandige woningen. Dit wil zeggen dat een woning met eigen huisnummer wordt gesplitst naar 2 of meerdere woningen met allen een eigen huisnummer. De reden om dit te doen kan bijvoorbeeld de omvang van de huidige woning zijn. In veel gevallen gaat het namelijk om een grote woning. Bijvoorbeeld een herenhuis van 3 verdiepingen dat wordt gesplitst naar 3 appartementen. Er kan zo op elke verdieping één woning gerealiseerd worden.
Maar wanneer mag je nu een woning splitsen? Dit is namelijk niet altijd toegestaan. Zo zijn er verschillende wet- en regelgeving om rekening mee te houden en dit is per woning verschillend. Als eerste is het van belang om in het bestemmingsplan te kijken. Hier staat namelijk of het is toegestaan om bijvoorbeeld het “bestaande aantal woningen” te vermeerderen. Het kan ook zijn dat er letterlijk in staat “woningsplitsing is niet toegestaan”. Zoals je ziet kan het er op verschillende manieren in staan en dit heeft te maken met dat elke gemeente woning splitsing op zijn eigen manier regelt.
Naast het bestemmingsplan kan het ook zijn dat er beleidsregels zijn voor het splitsen van een woning. Zo zijn er bij de gemeente Rotterdam, Utrecht, Nijmegen en Arnhem hele duidelijke regels wanneer de gemeente wilt meewerken. En onder welke voorwaarden zij dit willen.
Wanneer is het nu interessant om een woning te splitsen? Dit kan verschillende redenen hebben, maar over het algemeen komt het op het volgende neer. Een woning splitsen voor verhuur of een woning splitsen voor verkoop. Zo kun je in het geval van een belegging een woning die erg groot is beter splitsen naar twee nette woningen die vervolgens voor een betere waarde verhuurt kunnen worden. Of kun je je woning splitsen om vervolgens de afgesplitste woning te verkopen.
Je kunt een woning op twee verschillende manier splitsen. Bouwkundig splitsen en kadastraal splitsen. We hebben hier een uitgebreide blog over geschreven om uit te leggen wat het verschil hiertussen is. Kort samengevat komt het hier op neer: bouwkundig splitsen doe je bij verhuur en kadastraal splitsen wanneer je de woningen nu of later los wilt kunnen verkopen. Bij beide krijgen de woningen wel hun eigen huisnummer. Dit is een erg belangrijke eis om in gedachten te houden.
Waarschijnlijk heb je nu helder wat een huis splitsen inhoudt. Maar waar begin je nu wanneer je denkt dat dit iets voor jou is? Het is van belang dat je goed onderzoek doet of het wel is toegestaan en mogelijk is om je huis te splitsen. Er komen erg veel regels bij kijken en het is daarom verstandig om een bouwkundig tekenbureau of architectenbureau te benaderen. Zij kunnen voor jou een eerste onderzoek doen naar de mogelijkheden. Vervolgens kunnen zij ook alle tekeningen voor je maken en de omgevingsvergunning indienen.
Hulp nodig bij het splitsen van je woning? Wij kunnen je adviseren en ontzorgen van onderzoek, ontwerp tot en met de vergunning. Laat je gegevens achter via onderstaand formulier en een van onze adviseurs neemt contact met je op voor een vrijblijvend adviesgesprek.
Wekelijkse zijn wij hiermee bezig. Vul je gegevens in en we nemen contact met je op voor een vrijblijvend adviesgesprek!
Plan via onderstaande knop een vrijblijvende belafspraak in of stuur ons een berichtje.